Ljusterö

Ljusterö är en av Stockholms skärgårds största öar. Här har vi samlat lite historia och information om ön och Stensvik.Historia.

Stensvik  och dess historik


Stensvik i mitten på 1900-talet  den gamla grusvägen ringlar sig upp emot Stensviks gården, som ligger till vänster in i dungen bakom det stora röda huset på bilden.

 Några historiska årtal.


Ann-Marie Högel var folkskolelärarinna på Ljusterö och engagerad Moderat politiker i Österåkers kommun. Hon sammanställde en skrift inför invigningen av den nya ångbåtsbryggan år 2000. Där presenterar hon några historiska årtal i Stensviks historia vilka du kan läsa om i länken nedanför.. Ann-Marie var boende på Blankavägen 1 och är sedan ett antal år bortgången och det utspelade sig en stor dramatik efter hennes bortgång och arvfsfrågan efter henne. Värt att notera är att Blankavägen fått sitt namn uppkallad efter Johanna Blanka "bygdeorginalet och trollpacka" som bodde i fattigstugan vid Hötterviken.


Länkar

Några historiska årtal

Wikipedia om Ljusterös historia nu och då

Österåkers kommun


Ljusterö tillhör Österåkerskommun det  finns en översiktsplan för Ljusterö från år 2010. Om Ljusterö  kan du läsa på Ljusterö portalen där finns allt från skolor till föreningsliv och kommande arrangemang och adresser till hantverkare mm. Kanske du vill bada eller gå på restaurang eller sporta , golfa mm.